OSB: a faépítészet sokoldalú építőanyaga

OSB: a faépítészet sokoldalú építőanyaga


Az OSB (Oriented Strand Board) lemez egy népszerű és sokoldalú építőanyag, amelyet az építészetben és faiparban széles körben használnak. Az OSB lemez a modern technológia és a faanyagok előnyeinek ötvözése révén kiváló alternatívát kínál más tradicionális építőanyagokhoz képest. Kínálatunkban a 675x2500 mm-es nút-féderes kivitelű, valamint a szokásos 1250x2500 mm-es nagytáblás OSB3 lapokat találják meg. Ezen kívül kínálunk extra méretű, 1250x2800 mm-es táblákat is.

Gyártási folyamat

Az OSB lemez készítése során hasonló méretű faforgácsokat használnak, amelyeket az irányított elrendezés elve alapján helyeznek el a lapokban. A különböző rétegek egymásra merőleges szálirányúak. A forgácsokat egy speciális ragasztóval vonják be, majd nagy nyomás és hő segítségével összepréselik. Ennek eredményeként a forgácsok egy erős és terhelhető lemezt adnak eredményül.

Előnyök

Szilárdság és stabilitás:

Az OSB lemezek rendkívül erősek és stabilak, ezért kiválóan alkalmasak tetőfedésre, padlóra és egyéb szerkezeti elemekre. Az irányított forgácselrendezés nagyban hozzájárul a lemez terhelhetőségéhez, mivel az egymásra merőleges irányú rétegek különböző irányú erőket tudnak felvenni.

Környezetbarát:

A készítés során felhasznált alapanyag általában fenntartható fagazdálkodásból származik, amit újrahasznosított faanyagokkal egészítenek ki, így az OSB lemezről kijelenthető, hogy környezetbarát alternatívát kínál más építőanyagokhoz képest. Manapság már a formaldehid kibocsátás mértékére is különös figyelmet fordítanak.

Alakíthatóság, megmunkálás:

Az OSB lemezek könnyen vághatók és alakíthatók, így a hétköznapi faipari szerszámok is használhatók a feldolgozásához.

Felhasználási területek

Az OSB lemezek sokféle célra felhasználhatók az építészetben és faiparban:

  • Falburkolatok: Az OSB lemezeket gyakran alkalmazzák könnyűszerkezetes házak külső vagy belső falburkolatainak kialakítására.
  • Padozatok: Az OSB lemezek alkalmasak padlózatok és padlóburkolatok alátétlemezének vagy akár padlásokon járófelületek létrehozására.
  • Tetőfedés: Az OSB lemezeket különböző rétegrendű tetőkön is használják.
  • Bútorgyártás: Az OSB lemezekből bútorok, asztalok és székek is készíthetők. A belsőépítészeti szakma is előszeretettel használja a legkülönfélébb helyeken.
  • Egyéb: Az OSB zsaluzásra és csomagolóanyagnak is alkalmas.

Vízállóság:

Az OSB vízállósága jelentősen változik a különböző jelölésű táblák között. Az OSB lapokat különböző osztályokba sorolják. Ezek az osztályok más-más mértékben állnak ellen a nedvességnek és a víznek.

  • OSB1: Alacsony vízállóságú, beltéri használatra ajánlott, ahol nincs közvetlen vízhatás vagy magas páratartalom. Ez a legrosszabb műszaki tartalommal bíró lemez.
  • OSB2: Kisebb vízállóság, általános beltéri és száraz környezeti alkalmazásokhoz.
  • OSB3: Közepes vízállóságú, beltéri és időszakosan kültéri használatra alkalmas, de közvetlen vízhatás nélkül. Elvisel magasabb páratartalmat is.
  • OSB4: Magas vízállóságú, tartós kültéri és nedves környezetben is alkalmazható. Ez a legmagasabb műszaki tartalommal bíró OSB lap.

Fontos kiválasztani az OSB típusát a tervezett felhasználási helynek megfelelően, hogy biztosítsuk a megfelelő vízállóságot és a lemez hosszú élettartamát.

Összegzés

Az OSB lemez egy rendkívül sokoldalú építőanyag, amely kiváló alternatívát kínál más építőanyagokkal szemben. A gyártási folyamat során alkalmazott technológia és a természetes faanyag előnyei révén az OSB lemez erős, stabil és gazdaságos választás a különböző építő- és faipari projektek számára.

Megosztom Facebookon! Vissza a bejegyzésekhez

Nyitvatartás Hétfő - csütörtök: 8:00 - 15:30,
Péntek: 8:00 - 15:00,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.